U bent hier

Onbegrip en anders voelen

Doordat (hoog)begaafden zichzelf als norm nemen, begrijpen ze niet dat anderen het zo niet zien of soms onverwacht reageren. Ze voelen zich onbegrepen, horen er niet bij en voelen zich een buitenbeentje. 

“Op cognitief vlak heb ik weinig aansluiting met mijn collega’s. Ik vertel meestal iets in een vrolijke sfeer, ik zou het erg vinden moesten ze mij een betweter vinden. Ik vind het leuk om woordspelingen te maken met mijn collega’s. Vaak vinden ze me heel grappig of ik doe me zo voor om de verveling wat te verdrijven of om andere dingen te maskeren.

Soms passen (hoog)begaafde personen zich aan. Ze conformeren zich naar de verwachtingen van de omgeving en verloochenen op die manier hun eigen identiteit. 

“Ik voel mij zoals een kameleon, alleen weet ik niet meer welk groen ik nu eigenlijk ben.”

Hij die van nature sociaal is, kan zich daarentegen als een vis in het water voelen en vindt het geweldig met alles en iedereen zijn weg te vinden. Een echt leiderstype is geboren.

Soms kiezen (hoog)begaafde personen er voor om zich niet aan te passen maar om zichzelf terug te trekken.

“Het is een uitdaging om me te tonen, om gezien en gehoord te worden zoals ik zou wensen. Het is een hele uitdaging om contact te maken. Feedback over mijn gedrag varieert heel erg, gaande van ‘sprankelend’ over ‘sociaal onhandig’ of  ‘raar’ tot ‘alien’. Doe het hier maar mee!"

Joke geeft hier een voorbeeld van anders en onbegrepen voelen.

Laurence geeft hier aan hoe het voor haar voelt.