U bent hier

Motivatie

Wanneer (hoog)begaafde personen de kans krijgen om hun tanden in iets te zetten wat hun interesse wegdraagt, bezorgt dit hen een tomeloze energie. Ze springen in actie en vliegen er letterlijk in. In zeer korte tijd wordt het probleem uitgespit, soms zelfs tot in de kleinste details en ook de oplossing(en) moet(en) aan hoge verwachtingen voldoen. De motivatie waarmee ze aan de slag gaan is grenzeloos.

Als iedereen op dezelfde golflengte zit, is vooruitgang of verbetering een feit. De neergezette motivatie werkt aanstekelijk voor alle betrokkenen.

De sterke motivatie kan er ook voor zorgen dat het project  ruimer en breder wordt aangepakt dan initieel de bedoeling was. Wanneer collega’s worden geconfronteerd met de plotse grootsheid van het project en de mogelijk hoge snelheid waarmee de (hoog)begaafde personen hieraan werken, dan kan dit zorgen voor heel wat onbegrip en weerstand.

Het onbegrip en de weerstand van de medewerkers zorgen op hun beurt voor frustratie bij de (hoog)begaafde. Ze begrijpen niet waarom de medewerkers afhaken. In plaats van op de rem te gaan staan en er voor te zorgen dat alle neuzen opnieuw in dezelfde richting wijzen, nemen ze meer en meer werk op zich en gaan in overdrive.

“Tom heeft het project veel te ruim opgevat. Zijn medewerkers hebben afgehaakt omdat ze hem niet meer kunnen volgen. Tom ziet dat zelf niet. Hij denkt dat zijn medewerkers lui zijn of willen tegenwerken. Tom blijft echter gemotiveerd en gaat hoe langer hoe meer alles zelf doen. Als een medewerker nog eens een poging doet om iets te realiseren, dan krijgt hij steevast te horen dat het niet goed genoeg is en dat het nog verder uitgewerkt moet worden. Tom werkt harder en harder omdat hij toch wil dat het project slaagt. Workaholic gedrag is het resultaat en na 7 maanden zit Tom depressief thuis."

Ann vertelt hier over motivatie: