U bent hier

Divergent denken

Divergent denken is een factor die in de eigenheid van (hoog)begaafde personen zeer sterk naar voren komt.

Dit betekent dat sommige (hoog)begaafde personen soms ver vooruit denken of zelfs rekening kunnen houden met verschillende scenario’s.

"18 maanden geleden hebben wij een multinational gekocht, met 6000 mensen verspreid over alle continenten. Er is gekozen voor volledige integratie, wat vrij complex is. Ik heb ontdekt dat ik enorm sterk ben in het zien van de processen “end to end”. Ik zie een duidelijke structuur in heel complexe processen en kan dat duidelijk overbrengen naar iedereen in de organisatie. Juist die complexiteit vind ik heel leuk, maar dat is tegelijk ook het probleem: om een job te vinden die inhoudelijk dezelfde complexiteit blijft bevatten. "

Bij anderen toont het zich in snel verbanden kunnen leggen, strategisch kunnen denken of in creatieve en innoverende oplossingen kunnen bedenken.

Zowel opportuniteiten als eventuele toekomstige hiaten en problemen kunnen gezien worden waar anderen zich op hetzelfde moment nog niet bewust van zijn.  Door het snelle en divergente denken durven ze verschillende stappen in hun redenering  overslaan en meteen tot het eindpunt springen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om hun ideeën aan de man te brengen waardoor ze zich wel vaker onbegrepen voelen.

“Ik heb mezelf als adviseur moeten dwingen om mensen mee te nemen in mijn denken. Ik heb hierdoor de focus moeten verleggen: niet het oplossen van het probleem, maar de ander meekrijgen is mijn uitdaging.”

"Het  grote nadeel aan het snelle denken is dat de wereld daarbuiten zich in slow motion afspeelt. Je hebt het gevoel dat je het meeste van de tijd zit te wachten. Wachten totdat de anderen het begrijpen, wachten totdat iedereen mee is, wachten  … En net daarom is het soms fantastisch te vertoeven tussen andere hoogbegaafden. Niet dat er dan minder gediscussieerd zal worden, integendeel. Maar het gevoel te hebben dat anderen zich niet meteen persoonlijk aangevallen voelen geeft zo’n vrij gevoel."
 

Johan heeft heel wat jaren het werkveld verkend zonder diploma en heeft vervolgens op latere leeftijd een universitaire graad behaald om vervolgens als zelfstandige door het leven te gaan. Johan beschrijft hier hoe hij divergent denken ervaart.