U bent hier

Een hoogbegaafde is altijd succesvol!

We kennen allemaal de succesverhalen van bijvoorbeeld een Steve Jobs, Einstein, Isaac Newton of Marie Curie – om er maar een paar op te noemen. Het lijkt wel of deze mensen het succes en het geluk gratis in de schoot geworpen kregen. Vaak wordt dit succes aan hun (hoog)begaafdheid gekoppeld, en dan met nadruk aan het hoog IQ.  Alsof het succes een rechtstreeks en logisch resultaat is van enkel een hoog IQ.

 

 

Zolang we (hoog)begaafdheid bekijken vanuit het neerzetten van prestaties, zijn er op zich zeker wel (hoog)begaafden die succesvol zijn. Er zijn echter een aantal (hoog)begaafden die geen uitzonderlijke prestaties neerzetten en hopeloos vastlopen in het systeem, met een kluwen van onbegrip en frustratie als gevolg.

De weg naar een succesvolle loopbaan en/of leven loopt voor (hoog)begaafde mensen niet altijd van een leien dak. Vanaf de kleuterleeftijd worden zij reeds geconfronteerd met hun anders zijn, en botsen ze tegen onbegrip en vooroordelen aan. Het blijkt een belangrijke taak van de omgeving (ouders, familie, school, vrienden…) om hen hier een degelijke begeleiding en een veilige omgeving te bieden. Indien dit niet op een ondersteunende manier tot stand kan komen liggen faalangst, onderpresteren, laag zelfbeeld en verlies van zelfvertrouwen al snel op de loer.

 

 

Onzekere (hoog)begaafde kinderen groeien op en nemen hun onzekerheden mee. De kans bestaat dat ze onzichtbaar blijven vanuit de nood om zich te conformeren, waarbij ze zich aan de (werk)omgeving aanpassen. Of ze zoeken juist de confrontatie met leidinggevenden en collega’s op.